Zwarte thee

Wat is zwarte thee?

Zwarte thee is de thee wanneer iemand er in de Westerse cultuur over spreekt zoals ijsthee, zoete thee, afternoon tea. Zelfs de zeer populaire Engelse ontbijttheeën en de Earl Grey’s zijn gemaakt van zwarte thee.

Dit staat in schril contrast met de Oosterse cultuur. In landen zoals China en Japan drinkt men meestal groene thee.

Oxidatie en zwarte thee?

Wat maakt deze thee anders dan groene thee? Tijdens de productie worden de theebladeren namelijk volledig geoxideerd voordat ze gedroogd worden. Tijdens oxidatie beïnvloedt zuurstof de celwanden van de theeplant om de bladeren de rijke, donkerbruine tot zwarte kleur te geven waarvoor de zwarte thee beroemd is. Oxidatie verandert ook het smaakprofiel van een zwarte thee, waardoor het een moute, fruitige of zelfs rokerige smaak kan toegevoegd worden.

Groene theebladeren daarentegen worden minimaal geoxideerd. Na het oogsten worden ze snel verwarmd en gedroogd om te voorkomen dat er te veel oxidatie optreedt. Minder oxidatie heeft als gevolg dat een groene thee lichter is in kleur en smaak dan de zwarte thee. Bij groene thee zal je vooral denken aan een eerder grassig of zeewierachtige smaak.

Bewerking van zwarte thee:

Zwarte thee wordt geproduceerd op één van de volgende manieren:

  • Orthodox
    In deze meer tijdrovende productiemethode worden de bladeren geheel of gedeeltelijk gebroken tijdens de verwerking. Theeblaadjes worden geplukt in de theetuin, verflenst om het vocht te verminderen, gerold op verschillende manieren om de bladeren te kneuzen en de oxidatie te starten. Ten gevolge van de oxidatie creëert men de kleur en de smaak. Daarna gaat men met warmte de oxidatie stoppen en vervolgens wordt de kwaliteit beoordeeld.

Orthodox proces:
Verflensen → 1e Rolling → Oxiderende / Fermentatie → Drogen (110 ° C / 65 ° C)

  • CTC (Crush-Tear-Curl):
    In deze versnelde versie van het productieproces worden de theebladeren in fijne stukken gesneden in plaats van gerold. De kleinere bladeren worden sneller geoxideerd, waardoor een consistente, sterke en volle zwarte thee wordt geproduceerd. De gesneden stukken passen ook gemakkelijk in de commerciële theezakjes, die daarom populairder zijn bij eindverbruikers dan losse thee.

CTC Processing (Non-Orthodox / CTC):
Verflensen → Snijden / scheuren / Curling → Oxiderende / Fermentatie → Drogen (130 ° C / 90 ° C)

Zwarte thee oorsprong

Thee heeft zijn oorsprong in China. Maar eigenlijk is het de delicate, frisse groene thee die populair werd in de Oosterse samenleving en tot op heden nog steeds de basis vormt van de theecultuur.

De theeproductie groeide en thee werd verwerkt om te exporteren buiten de regio’s, buurlanden en over de oceanen. Men had ontdekt dat de meer geoxideerde zwarte thee haar frisheid en smaak beter behield.

Tijdens de begindagen van de grenshandel tussen China, Tibet en andere buurlanden werd thee gefermenteerd, gedroogd en vervolgens in stenen gedrukt om als munt te gebruiken. Tot op heden wordt het grootste deel van de in China geproduceerde zwarte thee het land uitgevoerd.

De Nederlanders hebben in +/- 1610 thee naar Europa gebracht en arriveerde in 1658 in Engeland. Thee werd in de Amerikaanse kolonies van Engeland zeer populair rond 1700.

Tegen 1800 gebruikten de Engelsen jaarlijks 2½ pond thee en 17 pond suiker per hoofd. Er wordt beweerd dat de vraag naar sterke zwarte thee in plaats van de fijnere groene thee toenam door het toevoegen van suiker aan thee.

De volgende sprong in de zwarte theeproductie kwam in de 1800 toen de theeplant Camellia sinensis assamica in 1823 in de Assam-regio van India werd ontdekt. Deze inheemse variëteit was veel beter geschikt voor de productie van de stevige, volle zwarte thee. In 1835 begon men de Engelse theetuinen in de Darjeeling-regio van India. Aangezien India een Britse kolonie was, werden deze verschillende soorten zwarte thee snel populair in Engeland.

Soorten zwarte thee

Zwarte thee groeit en wordt ook verwerkt over de hele wereld in verschillende geografische gebieden en klimaten. Drie van de grootste producenten van zwarte thee vandaag zijn India, Sri Lanka en Afrika. In feite komt de helft van de wereldproductie uit India.

Enkele van de meest populaire zwarte theeën zijn:

ASSAM:
Indië’s Assam-regio is het grootste theegroeiend gebied ter wereld. Het regenachtige, tropische klimaat produceert een thee die bekend staat om zijn volle en moute eigenschappen die goed met melk en suiker samengaan.

DARJEELING:
Darjeeling is een kleiner bergachtig theeproducerende regio van India. Een zachtere, meer kruidachtige zwarte thee die verandert van seizoen tot seizoen, afhankelijk zijn van het klimaat. Darjeeling wordt vaak gebruikt als de theebasis voor India’s populaire gekruide Chai.

CEYLON:
De economie van Sri Lanka hangt veel af van de meer dan een half miljoen hectare theetuinen die zich bevinden op locaties die gaan van koel en bergachtig tot vochtig en tropisch. Het grootste deel van de thee-export van Sri Lanka is zwarte thee, bekend als Ceylon. Ceylon theeën kunnen variëren van waar ze groeien, maar ze zijn algemeen bekend om sterk en fris te zijn met een vleugje kruiden. (Sri Lanka is ook bekend om zijn kaneelproductie.)

KENIAANSE:
Door de stijgende theeproductie (vroeg 1900) omarmde Kenia snel de thee en leidt nu in Afrika de CTC-industrie van theeproductie. Ze produceren en exporteren vooral zwarte thee. Keniaanse thee staat bekend om zijn assertieve, volle smaak.

EEva’s populaire zwarte theesoorten zijn:

Zwarte thee proeven

De westerse wereld gebruikt die typische sterke thee samen met zoetstof, melk of zelfs ijs (ijsthee). Zo was de kwaliteit voor een lange tijd niet iets dat zeer belangrijk was. Massaproductie om aan de vraag naar thee te voldoen was belangrijker.

Maar gezien de consument meer over de wereld van thee weet, stijgt de vraag naar premium, ambachtelijke of losse blaadjes hierdoor ook. De verscheidenheid, versheid en smaak zijn belangrijke factoren geworden bij het kiezen om zwarte thee te drinken/slurpen.

Kiezen van een zwarte thee

Onthoud dat niet alle theeën hetzelfde smaken. Net zoals bij wijn zijn er zo veel variabelen die individuele hun eigen smaakprofielen hebben. Waar is de thee gegroeid? Dichtbij andere gewassen die zijn smaak beïnvloeden (bijvoorbeeld koffieplanten). In wat voor soort het klimaat groeide de plant, natuurlijk of met chemicaliën bevrucht? Hoe lang werden de bladeren geoxideerd? Wanneer werden ze verflenst? Op welke manier werd de oxidatie gestopt? Worden de bladeren helemaal (orthodox) of in kleinere stukken (CTC) verpakt?

Over het algemeen zijn ze sterker, voller en rijker dan groene thee. Een gebrouwde zwarte thee kan in kleur variëren van amber tot rood tot zelfs donkerbruin. Het smaakprofiel kan variëren van hartig tot zoet. Dit is afhankelijk van hoe lang het geoxideerd werd en hoe de oxidatie werd gestopt. Zwarte thee heeft meestal meer wrangheid en bitterheid dan groene thee, maar als het goed gebrouwen wordt, moet deze zoeter en smaakvoller zijn.

Enkele gemeenschappelijke kenmerken die gebruikt worden om het algemene smaakprofiel te beschrijven zijn: mout, rokerig, fris, aardig, kruidig, nootachtig, metaal, citrus, karamel, leer, fruitig, zoet en honing.

Cafeïne in zwarte thee

Tussen koffie, zwarte thee en groene thee heeft koffie meestal het meeste cafeïnegehalte per kop. Gevolgd door zwarte thee, dan door groene thee. Maar zoals elke drank die uit een cafeïnehoudende plant wordt gebrouwen, zijn er veel factoren die cafeïne in uw kop kunnen bepalen.

Enkele algemeen aanvaarde richtlijnen voor cafeïne-inhoud zijn:

Cafeïne inhoud/tas:

  • Groene Thee 24 tot 40 mg
  • Zwarte Thee 14 tot 61 mg
  • Gebrouwde Koffie 95 tot 200 mg

Kopen en bewaren van zwarte thee

Thee kan niet echt slecht worden, maar niettegenstaande wordt thee na een tweetal jaar wel een beetje muffer. Geoxideerde thee is stabieler dan de delicate groene thee. Deze kunnen meer dan twee jaar bewaren als je het op een koele, donkere en droge plaats zet en in een ondoorzichtige, luchtdichte houder wordt bewaard. Houdt de thee weg van licht, vocht en uit de provisiekast. Koffie en specerijen kunnen de thee van smaak beïnvloeden.

Voorbereiding van zwarte thee

Begin altijd met de instructies van uw theeleverancier. Deze zijn specifiek voor de thee die u heeft gekocht.

Hier zijn enkele brouwtips om in gedachten te houden:

  • Gebruik vers, puur, koud gefilterd water.
  • Wordt typisch gebrouwen met een langere zettijd en in hogere temperaturen dan groene thee. Over het algemeen is dit 3 tot 5 minuten en ergens tussen 95 en 100°.
  • Als het water gekookt heeft met een waterkoker, gewoon een 20tal seconden laten afkoelen.
  • Als je thee koopt met specifieke aanbevelingen voor brouwen + grammage, gebruik deze. Maar met ongeveer 2 gram losse blaadje per kopje water is het een veilige toepassing.
  • Bedek je thee terwijl hij trekt. Dit om alle hitte in de tas te houden.

Opgelet: hoe langer je thee laat trekken, des te sneller zal deze bitter en wrang worden. Daarom raden we aan om eerst uw thee te proeven na de aanbevolen trektijd en besluit daarna of u hem langer wilt laten trekken.

De meeste hoogwaardige losse thee kunnen meerdere keren worden gezet.

De meeste zwarte theeën zijn te combineren met melk en suiker. Maar om echt te genieten van de subtiele smaakverschillen tussen de vele variëteiten, probeer ze puur te proeven. Het kan je echt verrassen.

Meer info over de andere soorten theeën