Witte thee

Wat is witte thee?

Witte thee is één van de meest delicate theesoorten omdat deze minimaal is bewerkt. Witte thee wordt geoogst voordat de bladeren van de theeplant volledig open zijn. De jonge knoppen bevatten nog fijne witte haren, vandaar de naam “witte” thee.

Deze knoppen en onbewerkte bladeren van de theeplant worden met de hand geplukt en vervolgens snel en zorgvuldig gedroogd. Deze minimale bewerking en lage oxidatie resulteert in enkele van de meest delicate en verse thee die beschikbaar zijn.

Oxidatie en witte thee?

Het is belangrijk om te weten dat alle theeën (witte, groene, Oolong, zwarte en zelfs Pu-erh) afkomstig zijn van één en dezelfde plant, de Camellia sinensis. Dit is een altijd groene inheemse plant uit zowel China als India. Honderden cultivars en hybriden zijn in de loop der tijd uit de Camellia sinensis-plant geëvolueerd. Het is uiteindelijk de verscheidenheid aan theeplanten en hoe de bladeren van de plant worden verwerkt, die de soort thee definieert die in je theekop eindigt.

Een van de grootste beïnvloeders van hoe verschillende theesoorten worden verkregen is oxidatie. Oxidatie betekent hoe lang de theebladeren worden blootgesteld aan zuurstof nadat ze zijn geoogst. Hoe langer de theebladeren worden blootgesteld aan zuurstof, hoe donkerder de bladeren worden en hoe dieper het smaakprofiel zich ontwikkeld. Tijdens de verwerking gebruiken theemeesters verschillende methoden om oxidatie te creëren en te beheersen. Dit houdt ook in het rollen, vormen of verpletteren van de bladeren om oxidatie te bespoedigen, alsook het stomen, afvuren of roosteren van de bladeren om de oxidatie te stoppen.

Bewerking van witte thee:

Witte Thee: Groene theeknop plukken → Verwelken (+/- 72 uur) → Drogen (110 ° C / 65 ° C)

Witte thee wordt niet gerold of geroosterd, dus het is in wezen niet geoxideerd en is het het minst verwerkt. In plaats van blootgesteld te worden aan kunstmatige hitte, mogen de bladeren gewoon verwelken en drogen in een zorgvuldig gecontroleerde omgeving. Dit resulteert in de meest delicate thee, bijna rechtstreeks vanuit de theetuin.

Witte thee is zo minimaal bewerkt dat er veel minder oxidatie optreedt. Zodra de knoppen geplukt zijn, mogen ze verwelken en drogen in de zon of in een zorgvuldig geregelde buiten- of binnenruimte.

Sommige knoppen kunnen worden gestoomd of blootgesteld aan een lage hitte om ze te helpen sneller te drogen en om de oxidatie te stoppen. Soms vindt oxidatie plaats door middel van natuurlijk drogen, maar aangezien oxidatie niet handmatig wordt aangemoedigd, heeft witte thee een veel zachter en delicaat smaakprofiel dan zijn groene of zwarte variant.

Witte thee oorsprong

In de tijd van vroege Chinese keizerlijke dynastieën (tussen 600 en 1300) ontwikkelden zich theebedrijven. De gewoonte was dat de ze een jaarlijks eerbetoon aan de keizers hielden door het geven van zeldzame en fijne thees. Een soort van theebelasting. Deze keizerlijke thee- eerbetoon werd gemaakt van de jongste, nieuwste en meest delicate knoppen uit de beste theeplanten.

Keizerlijke theetuinen werden ontwikkeld, soms zelfs in het geheim, om deze zeldzame thee te cultiveren. De dichters verwierpen deze speciale theeën als “wit als de wolken, groen als een droom, puur als sneeuw, en aromatisch als een orchidee.”

Deze keizerlijke eerbetonen worden beschouwd als de vroegste vorm van witte thee. Echter zijn ze niet de witte thee die we op vandaag kennen. Zo zouden de jonge theeknoppen in het voorjaar worden geplukt, gestoomd en gestript van hun buitenblad. Dan met zorg gewassen met bronwater, zorgvuldig luchtgedroogd en vervolgens tot een zilverwit poeder worden gemalen. Dit witte poeder zou in warm water worden geklopt om de beste thee te maken voor de enige persoon in China die het zich zou kunnen veroorloven… de keizer.

Soorten witte thee

De witte thee die we vandaag kennen, werd voor het eerst commercieel geproduceerd van de allereerste witte theevariëteit die werden ontdekt in de provincie Fujian in 1700, in Da Bai en Da Hao. Een losbladige versie van witte thee die is ontwikkeld uit planten die bekend zijn voor het produceren van grote, mooie theeknoppen.

Omdat deze minimaal verwerkte en delicate theeën gemaakt worden van jonge knoppen, waren ze moeilijk te bewaren en te vervoeren zonder gekneusd te worden. De witte theeën waren zelden beschikbaar buiten de regio’s in de provincie Fujian. Naarmate de losse thee productiemethoden verbeterd waren, is het proces voor het creëren van witte thee uitgebreid over de Fujian provincie en in andere regio’s van de wereld voor deze zeldzame en voortreffelijke thee.

Vandaag cultiveren veel landen buiten China hun eigen versies van witte thee uit andere theeplanten.

EEva’s populaire witte theesoorten zijn:

Witte thee proeven

Net zoals de Chinese keizers wordt witte thee vandaag nog steeds gerespecteerd voor haar delicate, zeldzame en mooie aroma en smaak. De meeste witte theeën zijn nog steeds handgeplukt waardoor ze een echte lekkernij om te drinken en met de appreciatie van het vakmanschap dat eraan voor ging.

Enkele gangbare kenmerken om het algemene smaakprofiel van de witte thee te omschrijven zijn: bloemen, gras, honing, fruitig, meloen, perzik, abrikoos, vanille, chocolade, citrus, mild, subtiel, delicaat en zoet.

Cafeïne in witte thee

Witte thee heeft over het algemeen een lager cafeïnegehalte in tegenstelling tot groene of zwarte thee. Er is aangetoond dat de witte theeplant ( van oorsprong Fujian ) lager is in cafeïne dan andere theeplanten. Andere soorten theeplanten in de wereld die als witte thee worden gekweekt, zijn misschien niet zo laag in cafeïne. Sommige studies tonen zelfs aan dat bepaalde witte theeën net zo veel of zelfs meer cafeïne/theeïne bevatten als de groene of zwarte thee. Dit is afhankelijk van waar ze werden gekweekt en hoe ze werden verwerkt.

Kopen en bewaren van witte thee

Terwijl thee niet echt ‘slecht’ wordt, kan deze wel oud worden. Om ervoor te zorgen dat u de beste thee krijgt die op de markt bestaat, koop deze dan van een ervaren leverancier dat u kan vertellen wanneer en hoe de thee is verwerkt en verpakt.

Witte thee vereist soortgelijke opslagmethoden als de delicate groene theeën. Deze lagere geoxideerde thee kan fris blijven tot een jaar als deze goed wordt verzorgd.

Bijgevolg enkele tips die te overwegen waard zijn:

  • Bewaar thee altijd in een koele, donkere plaats.
  • Hou thee weg van hitte, licht, zuurstof en vocht en bewaar nooit thee in de koelkast.
  • Thee zal langer bewaren als deze verpakt is in een ondoorzichtige, luchtdichte houder.
  • Laat de thee niet in contact komen met koffie en specerijen die hun smaak in de theebladeren kunnen afgeven.

Voorbereiding van witte thee

Voordat u thee zet, lees steeds de instructies van uw theeleverancier. Deze zijn specifiek voor de thee die u heeft gekocht. Witte theeën kunnen verschillende temperaturen en trektijden hebben.

Maar hier zijn enkele algemene witte brouwtips om in gedachten te houden:

  • Over het algemeen is dit ongeveer 80-85° en 3 tot 5 minuten trektijd. Maar anderen zijn soms meer gevoelig en moeten als een groene thee behandeld worden. Dit wil zeggen dat die 2 tot 3 minuten in watertemperaturen van 70 tot 85° moeten trekken.
  • Witte thee is een beetje meer vergevingsgezind dan groene of zwarte thee als het gaat om trektijd. Maar bij een te lange trektijd veroorzaakt deze een bitterheid en wrangheid. Proef uw thee na de aanbevolen trektijd en besluit dan of u het nog een beetje langer wilt laten trekken.
  • Als u geen waterkoker met temperatuurregeling heeft, wacht dan 5 minuten vooraleer je het water uitschenkt.
  • Als je witte thee koopt met specifieke aanbevelingen voor de zetting, gebruik deze. Maar met ongeveer 3 gram losse blaadje per kopje water, kan je niets verkeerd doen.
  • Begin altijd met vers, puur, koud gefilterd water als u thee zet.
  • Bedek je thee terwijl het trekt. Dit om alle hitte in de tas te houden.
  • De meeste hoogwaardige losse witte theeën kunnen meerdere keren worden gezet.
  • Witte thees zijn zo delicaat en subtiel dat ze het best puur gedronken worden zonder bijvoeging van melk of suiker.

Meer info over de andere soorten theeën