Wat is Pu-Erh thee?

Pu-erh thee, bekend als “zwarte thee” in het verre oosten, is afkomstig uit de provincie Yunnan (China) en is vernoemd naar de marktstad waar het voor het eerst werd ontwikkeld. Pu-erh-thee is gefermenteerd, wat betekent dat de theeblaadjes door een microbieel fermentatieproces gaan nadat ze zijn gedroogd en gerold zijn. Daardoor worden de bladeren donkerder en veranderen ze van smaak. Dit proces zorgt ervoor dat de theesoorten niet alleen met de ouderdom verbeteren zoals een goede wijn, maar veel pu-erhs kunnen hun frisheid tot vijftig jaar behouden! Pu-erh-thee kan worden geperst in een baksteenvorm, ronde cakevorm / schijven (ook wel bekend als ‘bing cha’) en komvorm (‘Tuo cha’). Deze vormen zijn erg praktisch voor de transport en opslag. Pu-erh kan worden gemaakt van zowel groene als zwarte theebladeren.

Pu-erh thee is gemaakt van een groter blad van de theeplant camellia sinensis assamica, genaamd Dayeh. Dayeh zijn oude bomen met volwassen bladeren waarvan gezegd wordt dat ze tussen de 500 en 1000 jaar oud zijn. Deze bomen worden meestal gekweekt in gematigde streken. En hoewel ze het hele jaar door kunnen worden geoogst, is het geschikte moment om te oogsten in het midden van de lente. Verschillende omstandigheden en omgevingsfactoren kunnen van invloed zijn op het smaakprofiel van pu-erh. Dit resulteert in een rijke ervaring voor de theedrinker omdat deze gewaagde thee soepel, fruitig, turfachtig, grassig, muskachtig, kruidig ​​en aards kan zijn.

Pu-erh-theesoorten en varianten

Er zijn twee verschillende manieren waarop een pu-erh-thee kan worden ingedeeld:

rauw (sheng) en gekookt / rijp (shou).

Deze wordt bepaald door de soort van verwerking die optreedt nadat de theebladeren zijn geplukt en verdord.

rauw (sheng)

Bij de rauwe verwerking worden de bladeren verdord en vervolgens in stapels opgehoopt (net als een composthoop) waardoor bacteriën kunnen fermenteren. Dit is de belangrijkste stap in het proces, genaamd “Wo Dui”. Dit is het punt waarop het karakter van de thee zich begint te ontwikkelen. De bladeren worden vervolgens gedeeltelijk in de pan gebakken om de enzymactiviteit te stoppen, lichtgewalst en gekneed en vervolgens gedroogd in een “droge opslag”. Deze omgeving heeft voldoende vocht om de thee na verloop van tijd langzaam te laten oxideren. Op dit punt wordt de thee onmiddellijk samengeperst tot cake of in losse bladvorm achtergelaten.

gekookt / rijp (shou)

De gekookte verwerkingsmethode werd begin jaren zeventig ontwikkeld door de Yunnan Kunming-theefabriek. Dit had als doel om het productieproces te versnellen. Bij de gekookte verwerking plukt men de theebladeren en verdort men ze. vervolgens mengt men ze met een bacteriecultuur die is gecreëerd om de bacteriën te repliceren. Deze bacteriën ontstaan spontaan tijdens natuurlijke fermentatie. Vervolgens laat men de pu-erh maximaal 40 dagen volledig oxideren in een hete en vochtige omgeving voordat deze wordt afgevuurd, waardoor een donkere, aardse infusie ontstaat.

Gedurende deze tijd werd ook de ontwikkeling van een ander type pu-erh geboren, de methode van halfgekookte pu-erh. Dit is eigenlijk een mengsel van rauwe en gekookte bladeren die met rook zijn gestoomd en geperst, waardoor de thee een mooie gemengde kleur heeft van lichte en donkere bladeren.

Geschiedenis van Pu-erh-thee

Pu-erh-thee is terug te brengen tot de provincie Yunnan tijdens de Oostelijke Han-dynastie (25-220 VC). De handel in Pu-erh-thee begon in de Tang-dynastie, werd beroemd tijdens de Ming-dynastie en werd gepopulariseerd in de Qing-dynastie.

Pu-erh werd vervoerd door muilezels en paarden in lange karavaans langs gevestigde routes die bekend waren als de thee-paardenroutes. Handelaren zouden thee ruilen op de markten en vervolgens de karavaans inhuren om de thee terug naar hun respectievelijke huizen te brengen.

De toenemende vraag naar een thee die gemakkelijk vervoerd kon worden en die niet verflenste tijdens lange reizen, zorgde ervoor dat de leveranciers manieren zochten om de thee te bewaren. Het bleek dat met fermentatie van de bladeren de thee niet alleen vers bleef, maar hij verbeterde ook met de leeftijd. Mensen ontdekten al snel dat Pu-erh ook hielp met de spijsvertering en andere aanvulende voedingsstoffen leverden. Omdat het zo betaalbaar was, werd het al snel een populaire huishoudelijke voorziening. Pu-erh-thee werd zeer gewaardeerd en het werd een krachtig middel voor ruilhandel onder de reizende handelaren.

Pu-erh thee vandaag

Tegenwoordig wordt pu-erh nog steeds als een zeer gewaardeerde thee beschouwd. Zelfs in de moderne samenleving behoudt een goed bewaarde pu-erh nog steeds zijn waarde en blijft het een ware traktatie.

In de westerse samenleving wordt de populariteit van pu-erh-thee pas nu geïntroduceerd bij de populatie van theedrinkers als een thee van vele heilzame effecten. Het is slechts een kwestie van tijd voordat deze thee aan populariteit zal winnen bij de theedrinkers.

EEva’s populaire Pu-Erh theesoorten zijn:

9,5053,00 Incl. BTW

Pu-Erh | nestje | 1 portie

Na fermentatie wordt de thee geperst in de vorm van een vogelnestje. Volgens de traditionele Chinese theeceremonie, wordt de Pu-Erh eerst gewassen en vervolgens 1 tot 2 minuten trekken. We raden aan om 2 tot 3 nestjes te gebruiken per liter, om zo een smaakvolle thee te verkrijgen.

BIO

Biologische theeën

Jazz

10,5057,50 Incl. BTW

Pu-Erh thee | Yunnan | aardse theesmaak

De beste Pu-Erh thee!

Pu-Erh is zoals wijn - hoe ouder, hoe beter! Deze thee is gehaald van de oudste theeplantages uit de provincie Yunnan waar er reeds 2000 jaar thee wordt geteeld. Deze thee verrast u door de gekruide en aardse smaak en zijn dieprode kleur.

 

Cafeïne in Pu-Erh thee

Na de gisting en door de veroudering breekt het cafeïnegehalte in pu-erh af, wat betekent dat de cafeïnegehalte natuurlijk vermindert naarmate deze ouder wordt. De werkelijke cafeïnegehalte in een kop pu-erh thee varieert van hoe lang de thee getrokken heeft. Hoe langer de trektijd, hoe meer cafeïne de thee bevat. Het cafeïnegehalte zal verminderen telkens wanneer de thee opnieuw wordt gezet.

Pu-erh theetips & voorbereiding

Men drenkt Pu-erh-thee meestal in een yixing theepot of een gaiwan theekom. Vul uw theepot met ongeveer 1 eetlepel theebladeren per 240ml water en maak ze ‘wakker’ door ze snel te spoelen met heet water van ongeveer 100°. Spoel het water onmiddellijk weg en begin opnieuw. Je brouwt Pu-erh in gongfu-stijl, wat betekent dat je de  theebladeren slechts een korte tijd in heet water onderdompelt voordat de thee in een andere pot giet.

De beste Pu-erh-theesoorten kunnen tot 10-12 keer worden opgegoten voordat ze hun smaak verliezen. Pu-erh-thee kan het best worden genoten als deze wordt geslurpt. Dit zorgt voor blootstelling aan de lucht die de diverse smaken zal activeren terwijl het contact maakt met je smaakpapillen.

Meer info over de andere soorten theeën