Oolong thee

Wat is Oolong thee?

Oolong is geen zwarte thee noch een groene thee, het valt in zijn eigen categorie thee. Toch kan een oolong eindigen met meer zwarte of meer groene thee-eigenschappen. Dit hangt er van af welke richting dat de theemeester neemt in de verwerking (oxidatie) van de thee.

Het grootste verschil tussen oolongthee en zwarte of groene thee? Oxidatie en vorm!

Oxidatie: zwarte thee mag tijdens de verwerking volledig oxideren. Hierdoor krijgen de theebladeren hun donkere kleur en rijke moutige aroma waar ze bekend voor staan. Groene thee is nauwelijks geoxideerd, dus de bladeren behouden een deel van hun oorspronkelijke groene bladkleur en versgeplukte smaak. Oolong-thee valt daar ergens tussenin. Oolong thee is meer een gedeeltelijk geoxideerde thee. Maar oxidatieniveaus in oolong kunnen variëren van 8% tot 80%, afhankelijk van de productiestijl van de theemeester. Dat is de reden waarom het smaakprofiel van sommige oolongs meer kan leunen in de richting van een frisse groene thee (minder geoxideerd) en anderen in de richting van een moutige zwarte thee (meer geoxideerd).

Vorm: Oolong-thees worden traditioneel gerold, gedraaid of gekruld in strakke ballen of dunne strengen. Deze ambachtelijke vormtechnieken zijn afhankelijk van de tradities van de thee-meester die de thee maakt. Rollen is een belangrijk aspect van Oolong-verwerking dat het uiterlijk, de kleur en het aroma van de theebladeren verandert. Afhankelijk van hoe en wanneer de bladeren tijdens het verwerken worden gerold, kan de theemeester op subtiele wijze de volledige richting van de uiteindelijke smaak van de thee veranderen.

Bewerking van oolong thee:

Om oolong te begrijpen, moet je de verwerking van thee echt begrijpen. Alle theebladeren, groene, zwarte en oolongsoorten komen van dezelfde Camellia Sinensis theeplant. Het verschil in wat er in je theekopje terechtkomt, hangt af van vele factoren, waaronder de variëteit of cultivar van de theeplant, het terroir van de plant (de kenmerken van de geografie, het klimaat en de cultuur), en hoe de theebladeren worden verwerkt nadat ze zijn zijn geplukt.

De stroom van de oolong theebewerking ziet er ongeveer zo uit:

  • DROGEN:
    De breekbare, juist geplukte theebladeren worden eerst opzettelijk gekneusd door ze te gooien of te schudden. Dit is een belangrijke stap om het oxidatieproces te starten dat Oolong-theebladeren hun ultieme smaak geeft. Men legt de bladeren te drogen in de zon voor enkele uren zodat ze “verdorren” en hun vocht verliezen. Verdorren verzacht de theebladeren, maakt ze flexibel en soepel zodat ze niet breken tijdens de belangrijke stap van het rollen en vormgeven van de oolong thee.
  • KOELEN:
    De theebladeren hebben tijd nodig om uit te rusten en af ​​te koelen van de hitte van de zon, voordat de rest van de verwerking plaatsvindt. Terwijl ze afkoelen, beginnen ze te verwelken en af ​​te vlakken. Als ze van vorm beginnen te veranderen, zijn ze klaar om te worden gerold.
  • LICHT ROL:
    Het is het walsproces dat de theebladeren helpt hun unieke uiterlijk en smaakprofiel te ontwikkelen. Omdat de verwelkte bladeren licht gerold zijn, worden ze verder gekneusd. Ze breken de celwanden van de bladeren, waardoor de enzymen en essentiële oliën vrijkomen die de smaak van de bladeren zullen veranderen. Verder rollen stelt de chemische componenten van de theebladeren bloot aan zuurstof en stimuleert het oxidatieproces. Rollen helpt ook bij het bepalen van de vorm die de theebladeren zullen aannemen.
  • OXIDATIE:
    Oxidatie is een chemische reactie die de smaak van de theeblaadjes verandert en de verwerkte thee helpt om zijn uiteindelijke uiterlijk en kleur te ontwikkelen. Hoelang de theebladeren mogen oxideren, of worden blootgesteld aan zuurstof, bepalen het soort thee dat het blad zal worden. Oolong theesoorten variëren in niveaus van oxidatie, overal van 8% tot 80%, en variëren daarom in kleur en smaak, afhankelijk van de doelstellingen van de theeproducent.
  • ROASTING:
    Zodra de theebladeren geoxideerd zijn tot het gewenste niveau, wordt warmte aangebracht om het oxidatieproces te stoppen en de bladeren uit te drogen. Roosteren past warmte toe en geeft ook belangrijke smaakkenmerken aan de uiteindelijke oolongthee.
  • DEFINITIEF ROLLEN:
    Een hoofdkenmerk van elke oolong is zijn vorm. Dit laatste rollen van de geroosterde en gedeeltelijk gedroogde theebladeren bepaalt het uiteindelijke uiterlijk en de smaak van de thee.
  • ROOSTEREN:
    De gevormde oolong theeblaadjes worden vervolgens gedroogd. Het is belangrijk om het vochtgehalte in de theeblaadjes volledig te verminderen, zodat ze kunnen worden opgeslagen zonder te bederven.
  • SORTEREN:
    Zodra de theebladeren volledig zijn gedroogd, worden ze visueel gesorteerd in verschillende groepen. Deze groepen zijn van vergelijkbare grootte en kleur om verschillende soorten thee te creëren. Elke partij thee krijgt een andere graad. Deze graad beoordeelt hoe de thee er visueel uitziet, afhankelijk van hoeveel hele bladeren, gebroken bladeren of ongeopende thee in de partij belanden.

Oolong thee oorsprong

Oolong vertegenwoordigt een echt ambachtelijk meesterschap van theeverwerking. Het uiterlijk, de vorm en de smaak van een oolong-thee kunnen enorm variëren. Dit hangt af van de regio waar het groeit en hoe men het verwerkt. De oorsprong van oolong wordt geclaimd in zowel China als Taiwan en de thee wordt nog steeds zeer vereerd in beide landen.

De verhalen over Oolong

  • Een verhaal beweert dat de Chinezen de naam “wulong” of “zwarte draak” schonken aan de grote donkere theebladeren die zwaar waren geoxideerd en verwrongen in vormen die toevallig leken op de mystieke Chinese draak.
  • Een ander verhaal vertelt een verhaal van een theeboer genaamd Wu Liang (later afgekort tot Wulong) die per ongeluk de oolong-stijl van thee ontdekte. De boer werd afgeleid na een lange dag theeplukken en toen hij terugkeerde naar zijn verwelkte theeblaadjes ontdekte hij dat ze al begonnen te oxideren. Ongeacht welk verhaal u ook gelooft, het is waar dat de beroemdste Chinese oolongs worden gekweekt in hooggebergte gebieden op rotsachtig terrein en bij koud weer. Het is de unieke geografie en de harde omgeving die deze oolongs een rijke smaak geeft waar ze beroemd om zijn.

De beroemdste oolongs van Taiwan zijn traditioneel minder geoxideerd (10% tot 40%) en zijn daarom groener van kleur en lichter van smaak dan Chinese oolongs. De stijlen van oolong geproduceerd in het hele land variëren net zo veel als de wijnstijlen die uit Frankrijk komen. Sommige oolongs worden in kleine strakke ballen gerold, terwijl andere in lange repen worden gedraaid. Oolong thee kan groeien in afgelegen met mist bedekte bergen, terwijl anderen gedijen in gematigde beboste uitlopers van bamboe. Sommige plukt men in de lente geplukt voor een bloemige, kruidachtige smaak, terwijl men andere in de winter plukt en roostert voor een stevige bosachtige smaak.

Vroeger vonden de meest beroemde oolongs hun oorsprong in China en Taiwan. Tegenwoordig maken ze in verschillende delen van de wereld verschillende stijlen oolong. India, Sri Lanka, Japan, Thailand en Nieuw-Zeeland zijn slechts enkele van de landen die ‘s werelds oolongthee produceren.

EEva’s populaire Oolong theesoorten zijn:

Oolong thee proeven

Oolongthee oxideert men op verschillende niveaus wordt, afhankelijk van de verwerkingstechniek van de theemeester. Hierdoor kan de smaak variëren van licht tot vol, van bloemig tot grassig en van zoet tot zuur. De kleur van de bladeren en de tint van de gezette thee kan ook variëren van groen tot goudbruin tot bruin. De verschillen tussen de soorten en smaken van oolong theeën worden vaak vergeleken met de verschillen tussen fijne wijnen. Hoewel alle wijn van een druif komt, is het de combinatie van de variëteit van de druif, hoe en waar de druif is verbouwd en de ambachtelijke stijl van de wijnmaker die uiteindelijk bepaalt hoe de wijn in uw glas zal smaken. Zelfs binnen de wijnindustrie van één land zijn verschillende smaakprofielen te vinden in verschillende soorten wijn.

Gezien zijn oorsprong is oolongthee enorm populair in Azië. Net zoals er wijnwedstrijden zijn in Californië, Italië of Frankrijk, zijn er oolongwedstrijden in Azië om het ambacht van oolongtheeproducenten te eren. Men beoordeelt de thee op alles: van de vorm en het uiterlijk van de droge en natte bladeren tot de kleur, geur en smaak van de gebrouwen thee. Winnaars van de competitie kunnen een “beste wereldtitel” winnen, prijzengeld of de kans dat hun ambachtelijke thee wordt opgehaald door wereldwijde distributeurs. Maar voor veel oolong-producenten is competitie een manier om hun eer en passie te tonen voor het leven dat ze hebben gewijd aan de kunst van oolongthee.

Cafeïne in Oolong thee

Er zijn veel factoren die het cafeïnegehalte kunnen bepalen. Het cafeïnegehalte in een oolong-thee valt meestal ergens tussen een zwarte thee en een groene thee. Een licht geoxideerde oolong kan een lager cafeïne/theeïne gehalte hebben (vergelijkbaar met een groene thee). Een sterk geoxideerde oolong kan hogere cafeïnegehalte hebben (vergelijkbaar met een zwarte thee). Maar dit is afhankelijk van de verbouwing en de verwerking van de theeplant. Het is altijd het beste om je theeleverancier te vragen naar de cafeïnespiegels die specifiek zijn voor de thee die je koopt, als je cafeïnegevoelig bent.

Kopen en bewaren van Oolong thee

Oolong thee goed bewaren zorgt ervoor dat je thee zo lang mogelijk vers blijft. Het is altijd een goed idee om thee te kopen bij een gerenommeerd bedrijf. Zij kunnen u deskundige informatie geven over hoe de thee is verwerkt en verpakt. Het is belangrijk om de theeleverancier te vragen naar de oxidatieniveaus van uw oolongthee. Een meer geoxideerde oolong thee zal meer houdbaar zijn dan een minder geoxideerde thee. Je oolong thee zal niet echt “slecht” worden, maar hij kan oud worden als hij te lang staat. Als je thee thee op de juiste manier bewaart, dan kunnen Oolongtheeën zest tot twee jaar meegaan. Dit wil dus zeggen, bewaard op een koele donkere plaats. In een Ondoorzichtige en luchtdichte container. Op deze manier hou je de thee weg van licht en vocht. Bewaar ze tenslotte ook niet in de kast samen met koffie en specerijen. Thee neemt heel snel de geuren van deze zaken op.

Bereiding van Oolong thee

Omdat oolongthee enorm varieert in oxidatieniveaus en verwerkingstechnieken, zullen veel oolongs verschillende ideale brouwtemperaturen en weektijden hebben. Hoewel het het beste is om uw theeverkoop om instructies voor het brouwen te vragen die specifiek zijn voor de thee die u hebt gekocht, volgen hier enkele algemene regels:

  • Gebruik vers, zuiver, koud gefilterd water. Bronwater is het beste.
  • Omdat stijlen van oolongs zoveel variëren, kunnen de temperatuur en de zettijd ook variëren. Over het algemeen trekt oolong thee gedurende 60 seconden tot 3 minuten, op temperaturen tussen 80 en 100 graden.
  • De meeste oolong-theesoorten zijn ontworpen om meerdere keren te trekken. Bij elke trekbeurt ontplooit de opgerolde of gedraaide bladeren net iets meer. Hierdoor worden nog meer lagen van het smaakprofiel onthuld. Het is niet ongebruikelijk om 3 tot 5 infusies te krijgen van een hoogwaardige oolong.
  • Veel oolongs zijn ontworpen om het beste te smaken met meerdere korte infusies. Proef je thee na de aanbevolen weektijd en bepaal vervolgens of je wilt dat het iets langer wordt. Als je Oolong thee kwam met specifieke aanbevelingen voor het brouwen, gebruik die dan. Maar met ongeveer 2 gram losse bladthee per 240ml water doe je een veilige gok. Bedek je Oolong-thee terwijl hij trekt om alle warmte in de kop te houden.
  • Theeproducenten brengen veel tijd door met het beheersen van de kunst van oolongthee. Om de smaken van een Oolong thee het beste te waarderen, probeer het gewoon te drinken zonder toevoegingen van melk of suiker.

Meer info over de andere soorten theeën