Losse thee voor beginners | van zakjes naar losse thee

De beginnershandleiding voor losse thee.

Als u nieuw bent in losse thee, dan bent u hier aan het juiste adres. Misschien schakel je over op thee van koffie, zakjes thee of misschien heb je losse thee als cadeau gekregen en vraag je je af wat de volgende stappen zijn. Het maakt niet uit waarom je de wereld van losse thee verkent. Er zijn massa’s voordelen naar de gezondheid toe en het goede nieuws is dat er een smaak is voor iedereen. Dus gooi je theezakjes weg en duik in de wereld van losse thee met onze beginnersgids!

Waarom kiezen voor losse thee?

Veel mensen drinken de thee die verkrijgbaar is in supermarkten en buurtwinkels zonder te weten dat deze theezakjes in grote hoeveelheden worden geproduceerd. De theezakjes kunnen maanden lang in de winkel liggen, worden oud en verliezen hun smaak. Hou er ook rekening mee dat héél fijne theeblaadjes en/of kruiden/vruchten niet hun volwaardige smaak kunnen afgeven. Vaak vindt men deze verhakte theeblaadjes (ook wel “dust” genoemd) terug in theebuitjes en voegt men hier kunstmatige aroma’s toe en suikerbolletjes met smaak.

Bij premium losse thee is dit een ander verhaal. Bij EEva zorgen we voor een korte tijd tussen de theetuinen en de thee die bij u geleverd wordt. Losse thee wordt gemaakt met de beste ingrediënten – theezakjes bevatten vaak takjes en zaden die de thee bitter kunnen maken. Dit is een van de belangrijkste reden waarom mensen voor losse thee kiezen. Bij losse thee worden ingrediënten van slechte kwaliteit vermeden en zorgen we ervoor dat u alleen de beste kwaliteit theebladeren en andere ingrediënten hebt.

Naast de geweldige en vaak verfijnde smaak, kan u ook geld besparen. Hoewel het in eerste instantie misschien wat duurder lijkt, kan je sommige losse theeën meerdere keren opnieuw herzetten, zonder inboeting van smaak of kleur.

En alsof dit allemaal nog niet genoeg was om over te schakelen naar losse thee, zijn er nog de milieuvoordelen. Met losse thee heb je geen extra verpakking van theezakjes en is het een heel gemakkelijke manier om je ecologische voetafdruk alvast te verkleinen.

Minder afval, gezonde voedingsstoffen en meer smaak, wat denk je?

Soorten losse thee

Nu u de voordelen kent, vraagt ​​u zich misschien af ​​hoe u kan kiezen tussen de soorten losse thee. Zwart, groen, kruiden en oolong hebben allemaal hun verschillen waardoor het soms moeilijk kiezen is. De verschillende soorten thee & infusies hebben niet alleen unieke smaken en geuren, maar ze hebben ook nog eens verschillende gezondheidsvoordelen. Weetje: we spreken over thee als er theebladeren gebruikt worden voor het trekken en infusie wanneer er kruiden, fruit en/of bloemen gebruikt worden.

Zie dit hieronder als uw gids voor het kopen van losse thee. Het is een snel overzicht van enkele van de meest voorkomende  theesoorten om u op weg te helpen:

Zwarte thee

Je kan voor een zwarte thee met losse bladeren kiezen als je ‘s ochtends op zoek bent naar een beetje ‘wakker worden’. Deze thee bevat cafeïne/theeïne wat een extra stimulans kan zijn. Het is een geweldig alternatief voor koffie in de voormiddag. Zwarte thee biedt echter meer dan cafeïne. Deze thee bevat ook een aminozuur genaamd L-theanine dat een gevoel van kalmte bevordert. De cafeïne/theeïne en theanine werken samen om je een boost te geven en je alert te houden. U krijgt de stress of het crash- en vermoeidheidseffect zoals bij andere cafeïnehoudende dranken niet.

Meer info: klik zwarte thee

Enkele voorbeelden:

Groene thee

Groene thee is wereldwijd een van de meest populaire theesoorten, grotendeels door de populariteit in Azië. Er is een waaier aan smaak en kleur in groene theeën. Of het nu Chinese groene thee is die gelig van kleur is en een geroosterde smaak heeft, of Japanse groene thee met een donkerdere groene kleur en een meer grassige smaak.

Groene thee smaakt heerlijk in combinatie met fruitsmaken en specerijen. De voordelen van groene thee gaan verder dan alleen genieten van de smaak van een kopje. Groene thee kan helpen bij het afvallen door het metabolisme te stimuleren en de antioxidanten kunnen u helpen om uw gezondheid te ondersteunen. Groene thee verdient  zeker een plaats in uw kast!

Meer info: klik groene thee

Enkele voorbeelden:

Witte thee

Witte thee is een van de lichtste en meest subtiele van alle theesoorten. Het heeft heel weinig cafeïne en heeft niet de sterke smaken die je kan associëren met zwarte en groene thee. Het biedt op elk moment van de dag een lichte en verfrissende smaak en is ook heerlijk om koud te drinken.

Meer info: klik witte thee

Enkele voorbeelden:

Oolong thee

Oolong is een Chinese variëteit van thee. Net als groene thee heeft oolong een volle en zoete smaak. Oolong bevat ook antioxidanten die helpen bij het afvallen, mentale helderheid te verbeteren en het risico op kanker en hartaandoeningen verminderen. Oolong bevindt zich tussen groene thee en zwarte thee. Maar het is ook een natuurlijke opkikker.

Meer info: klik Oolong thee

Enkele voorbeelden:

Rooibos thee

Als je op zoek bent naar een zoet alternatief, probeer dan zeker eens rooibosthee uit Zuid-Afrika. In tegenstelling tot andere soorten thee, is rooibos volledig cafeïnevrij. Het is gemaakt van de rode struikplant in plaats van de Camellia sinensis theeplant (rooibos is eigenlijk een infusie). Als je op zoek bent naar een warm alternatief voor thee of een andere zoete drank, dan is rooibos misschien wel de beste keuze voor jou. Probeer een kopje rooibos als een namiddagtraktatie of bij een dessert.

Meer info: klik rooibos thee

Enkele voorbeelden:

Chai thee

Chai thee is populair in India en is donker en vol van smaak. Naast theebladeren bevat chai thee ook andere aromatische kruiden en specerijen, zoals kardemom en kruidnagelen die leiden tot een pittige, volle thee-ervaring. Een chaithee komt meestal in de vorm van een cafeïnehoudende zwarte theemengeling. Dus als u op zoek bent naar iets dat u een energieke boost zal geven, probeer dan een kopje chai te brouwen.

Als u op zoek bent naar theeën zonder cafeïne, dan heeft chai ook verschillende opties. Er zijn ook rooibos-alternatieven die je de sterke, pittige smaak van een chai-thee geven, maar je niet ‘s nachts wakker houden. Wat chai-thee zo geweldig maakt, is de veelzijdigheid voor verschillende theedrinkers op verschillende tijdstippen van de dag.

Enkele voorbeelden:

Infusies (kruiden, fruit,…)

Net als rooibosthee worden kruidentheeën niet gemaakt van theebladeren. In plaats daarvan zijn ze gemaakt van gedroogd fruit, kruiden en bloemen. Er is een breed scala aan kruidenthee-smaken, waaronder munt, fruit en kaneel, enz… . Elke smaak heeft zijn unieke gezondheidsvoordelen.

Een kamille- of muntthee kan zeer rustgevend zijn in tijden van stress. Je zult je in een mum van tijd meer ontspannen voelen. Een verkoudheid bestrijden? Pepermunt thee kan daar ook bij helpen. Pepermunt helpt bij het opruimen van de sinussen en dat terwijl tegelijkertijd de keel wordt verzacht.

Meer info: klik infusies

Enkele voorbeelden:
Hoe Losse thee te brouwen

Nu u bekend met de types losse thee, bent u klaar om te leren hoe u losse thee zet. Hoewel het misschien complexer lijkt dan het brouwen van thee in zakjes, is het net zo gemakkelijk om losse thee te zetten.

Kraantjeswater? Liever niet. Leidingswater geeft thee een wrange smaak en bedekt de infusie met een vettige laag. Ga voor een zacht, mineraalarm water met een lage PH-waarde (= 7 PH-neutraal) en met een restwaarde lager dan 50mg/l. Volgende merken komen in aanmerking: Spa, Montille, Mont Calm, Glacier, Aqua Naturella. Gezuiverd water (bv. Brita) of water van een omgekeerde osmose kan wel gebruikt worden met kraantjeswater.

Hier is een eenvoudige handleiding voor het zetten van losse bladthee:

Warm water

Temperatuur is zeer belangrijk voor een thee. Indien je twijfelt, gebruik de temperatuur die vermeld staat op de verpakking. De temperatuur is een sterke beïnvloeder van uw smaak.
Persoonlijk ga ik zelf nooit voor 100°C. Bij een vermelding van 100°C, ga ik tot een verhitting van 95°. Vermijd het verwarmen van water in een microgolf.

Juiste hoeveelheid losse thee

Hoe meer theeblaadjes je gebruikt, hoe sterker de thee.
Volg de algemene richtlijnen van de verpakking. Je kan dan nog steeds naar eigen smaak de hoeveelheid aanpassen.

Opgieten van de thee

Hoeveel keer kan je dezelfde thee opgieten? Bepaalde theesoorten 2 à 3 keer, andere tot 8 keer. Veel hangt af van de kwaliteit van de thee en je persoonlijke smaak.

Thee laten trekken

Net als de temperatuur is ook de trektijd van de thee afhankelijk van je persoonlijke smaak.
Hoe langer je een thee laat trekken, hoe bitterder en sterker de smaak wordt. Op de verpakking staat steeds een richtlijn.

Schenken van de losse thee

 Thee is niet enkel gezond, maar zorgt ook voor rust.

Begin met het koken van het water. U kan dit doen met een kookpan of een waterkoker. Deze opties bieden de beste resultaten, omdat ze voor een goede beluchting zorgen en het water tot de perfecte temperatuur verwarmen. Als je echt maar een korte pauze hebt, kan je de magnetron gebruiken. Dit moet echter als laatste redmiddel worden gebruikt omdat deze de smaak van thee verandert en omdat een magnetron niet dezelfde beluchting biedt.

Terwijl je water kookt, zet je thee naar keuze in een ruime theefilter. Maak je geen zorgen – je hebt niet veel apparatuur nodig.

Een geweldig alternatief voor de traditionele theezakjes zijn theefilterzakjes. Theefilterzakjes hebben dezelfde functie als in een winkel gekocht theezakje, maar deze zijn volledig natuurlijk, chloorvrij en biologisch afbreekbaar. Schep gewoon de losse thee in het zakje en het werkt als een theezakje (gemakkelijk op reis/hotel).

Een andere optie is een thee-ei. Maar daar staan we niet achter. Thee moet kunnen uitzetten en daarom geven we een voorkeur aan een zeer ruime infuser. De meeste infusers werken naadloos samen met elke koffie- of theemok die u al hebt.

Doe de thee in de theekan of doe hem in de mok en je bent er klaar voor!

Welke infusermethode je ook kiest, het is geweldige om losse thee te brouwen voor zowel beginners als gevorderden. En ongeacht de methode, de stappen zijn hetzelfde. Je hebt water, thee, een theezeefje en een mok – giet het water over de bladeren en wacht.

Hoe lang moet je wachten?

Zwarte en Oolong thee duurt in het algemeen ongeveer 3-5 minuten om te zetten. Kruiden- en rooibos-thee hebben tussen de 5 à 10 minuten nodig. Groene en witte theeën hebben minder tijd nodig, slechts 2 à 3 minuten. Als je thee klaar is met brouwen, haal je de infuser uit het water, en klaar is kees!

Als je groene thee probeert te brouwen en je vindt dat het bitter of te sterk smaakt, geef het dan niet op. Je houdt wellicht nog steeds van groene thee! Er zijn enkele eenvoudige weetjes die je zou kunnen helpen bij het brouwen van groene thee.

Groene theeën bijvoorbeeld doen het beter wanneer ze worden gebrouwen met niet kokend water. Maar als je het volledig laat koken, laat het water dan een beetje afkoelen voordat je het water over je theebladeren giet. Het water moet ongeveer tussen de 70°- 80° zijn voor een perfecte kop groene thee en om die bittere smaak te voorkomen.

Je kunt ook te lang brouwen. Omdat groene thee slechts 2-3 minuten nodig heeft om te trekken, moet u uw infuser niet te lang in het water laten zitten. Verwijder het na twee tot drie minuten en je hebt een heerlijke kop groene thee.

 

Hoeveel losse thee per mok?

U hoeft niet te overdrijven. De hoeveelheid in grammage staat steeds aangegeven op onze verpakkingen. Maar als u op zoek bent naar een basis voor de thee algemeen, probeer dan een theelepel thee per kopje. Dit is een algemene schatting, ongeacht welke thee je brouwt. Maar natuurlijk werken wij graag met grammages. U kan zich ook voorstellen dat een theelepel zwarte thee anders is dan thee die een groot blad heeft. Ik geef steeds het voorbeeld van de kilo lood en de kilo veren, beiden zijn even zwaar, maar in volume is er geen vergelijk.

Kwaliteitstheeën zoals die verkocht worden bij EEva, kunnen ook meerdere keren opnieuw getrokken worden. Als je klaar bent met je beker, giet je gewoon opnieuw water over je infusie, wacht, en al snel heb je een tweede kopje of pot klaar om te gaan. Zit er minder smaak in, dan kan je de thee wat langer laten trekken.

Onze handig info-etiket (hieronder afgebeeld) staat op al onze verpakkingen, zodat u elke keer de perfecte kop kunt brouwen.

Wat voeg ik toe aan mijn thee?

Er zijn geen goede of foute antwoorden als het gaat om het toevoegen van zoetstoffen of melk aan je thee. Net als koffie kun je je thee drinken zonder iets toe te voegen. Wij merken dat bij een goed gezette thee, de melk en zoetstoffen meestal verdwijnen.

Wat zoetstoffen betreft, wordt er steeds witte tafelsuiker aangeboden. Maar je kan je thee ook zoeten met honing of agave nectar en stevia. Melk of room kunnen ook geweldige additieven zijn voor zwarte en chai-thees, maar zullen schiften in theesoorten met citrusvruchten of bepaalde vruchten erin. Voeg je melk samen met je zoetstof toe nadat je je theezeefje hebt verwijderd. Er is geen goed of slecht bedrag om toe te voegen – gewoon roeren, proeven en genieten!

Nota: Bij het zoeten met honing mag deze niet toegevoegd worden bij temperaturen hoger dan 40°. Bij hogere temperaturen wordt de honing omgezet in suiker en verlies je de gezonde eigenschappen van de honing.

Hoe bewaar ik losse thee?

Een groot probleem met thee die in de winkel wordt gekocht, is dat deze vanaf de aankoop vaak oud is. Dus hoe voorkom je dat je verse, losse thee ook muf wordt? Bewaar uw thee in een goed afgesloten verpakking, zoals een Tupperware- of blikverpakking. Ondoorzichtig is het beste, omdat zonlicht bladeren in de loop van de tijd kan beschadigen. Zorg ervoor dat u geen bokalen in direct zonlicht gebruikt bij het bewaren van uw thee.

Als u uw thee op een donkere, koele plaats bewaart, zoals in uw keukenkast, blijft hij ook langer mooi en fris. Dat gezegd hebbende, kan thee het aroma van nabijgelegen producten absorberen, dus hou je thee gescheiden van scherpe kruiden en andere ingrediënten (bv. koffie).

Ten slotte is het belangrijk om georganiseerd te blijven. Je zult willen weten wat je drinkt, dus label je theeën. Op die manier kunt u precies drinken wat u zoekt, of het nu een lichte en fruitige witte thee is of een zwarte thee. Je bent klaar om een ​​perfecte beker te brouwen voor elke gelegenheid! Bij EEva hebben we rekening gehouden met de verpakking. Deze zijn van een hoge kwaliteit om uw thee voor een lange periode te bewaren.

Begin met theedrinken

Als je klaar bent om aan je losse theereis te beginnen, maak je dan klaar om te genieten van de verscheidenheid aan smaken en verbazingwekkende gezondheidsvoordelen. Als u niet zeker weet waar te beginnen, probeer dan een startpakket van EEva. Je kan opdelen manier de verschillende losse theeën proberen en een idee krijgen van wat je het lekkerst vindt.

Ook onze theeproefsessies zijn een aanrader. Deze zijn uniek in de BENELUX en zitten ook snel vol. Als je ze allemaal hebt geproefd, kun je elke soort thee gaan ontdekken die je het lekkerst vindt.

Er is een wereld vol heerlijke theesoorten en het is gemakkelijk om te brouwen en te genieten. Blader door de lijst met theeën en producten bij EEva.be om aan de slag te gaan.

Download hier een samenvatting

Klik hier

onze workshops

Klik hier

Onze startpakketten

Klik hier