Japanse thee als aperitief | Iced Sencha, Matcha, Bancha, Genmaicha. 

Graag willen we je introduceren bij enkele traditionele ijsthee (iced tea) recepten.
 
De verschillende brouwmethoden creëren verschillende smaken bij Japanse thee.
Het zetten van theeblaadjes in heet water en snel afkoelen zorgt voor een verfrissende en samentrekkende smaak. Deze brouwmethode haalt de gezonde voordelen van polyfenolen en cafeïne volledig naar boven.  Wanneer u zich wilt concentreren of energie nodig heeft, dan is deze methode de beste.
 
Het zetten van theebladeren in koud water zorgt voor een zoete en zachte smaak zonder bittere tonen, omdat cafeïne niet wordt geëxtraheerd in koud water.
Thee die op deze manier wordt gebrouwen, is zelfs geschikt voor jonge kinderen.
 
— Hieronder vind u de pure toepassingen. Klik hier voor mocktails op basis van de japanse theeën. —

— Iced Sencha

Groene Thee

Old Masters

9,0050,00 Incl. BTW

Sencha (Japanse groene thee)

Japanse Sencha van topkwaliteit, gelijkmatige bladeren en een fijn gekruide smaak.

Er zijn drie verschillende manieren om Iced Sencha te brouwen.

Elke manier extraheert de smaak en bestanddelen op een andere unieke wijze. Je kunt elke manier kiezen en genieten van het brouwen, rekening houdend met het doel of de smaak die je het lekkerste vindt.

(1) Brouwen door ijs.

Deze brouwtechniek is een tijdrovend proces, maar biedt de meest nobele smaak en uitstraling die geschikt is voor de hoge kwaliteit van Sencha. Ze creëert een thee die weinig cafeïne bevat (cafeïne extraheert het beste in heet water).

Hoe? Doe 7 tot 8 g (1,5 eetlepels) Senchathee in een Kyusu (of theepot). Vul de Kyusu/theepot met stukjes ijs. Wacht tot het ijs op natuurlijke wijze ontdooit bij kamertemperatuur (verwarm de Kyusu/theepot niet).

Het is klaar wanneer de stukken ijs volledig zijn ontdooid. Giet de thee uit de Kyusu/theepot afwisselend beetje bij beetje in elk glas. Zo is de hoeveelheid en smaak van de thee in elk glas gelijk is.

(2) Eén keer brouwen met heet water en snel afkoelen.

Deze brouwtechniek houdt in dat de thee met heet water wordt gezet en vervolgens snel wordt afgekoeld door de thee in een glas met stukjes ijs te gieten. Bij sencha kan u genieten van de verfrissende en samentrekkende smaak waar hij bekend om staat doordat deze hete brouwtechniek polyfenolen en cafeïne extraheert. Deze worden niet geëxtraheerd wanneer er gebrouwd wordt met ijs of koud water.

Deze manier is ook geschikt als u wilt genieten van de gezonde voordelen van polyfenolen en cafeïne. Ideaal wanneer u zich wilt concentreren of energie wilt hebben.

Het knetterende “Pachi Pachi” klinkt heerlijk wanneer de hete thee over het ijs wordt gegoten en zorgt voor een koele en ontspannen sfeer.

Hoe? Doe 7 tot 8 g (1,5 eetlepels) Sencha in de Kyusu (of theepot). Giet 200 ml water van 80° in de Kyusu/theepot. Wacht 2 tot 3 minuten.

Brouw de thee vrij sterk, omdat de smaak later bij het ontdooide ijs wat afneemt. Giet de thee uit de Kyusu/theepot in elk glas gevuld met stukjes ijs om de thee snel te koelen. Giet afwisselend beetje bij beetje, zodat de hoeveelheid en smaak van de thee in elk glas gelijk blijft.

(3) Brouwen door koud water.

Dit brouwproces is eenvoudig uit te voeren en zorgt er voor dat de thee gemakkelijk kan bewaard worden.

Je kan genieten van de zachte smaak van Sencha zonder de bittere tonen omdat cafeïne niet in koud water wordt geëxtraheerd.

Hoe? Doe 7 tot 10 g (1,5 tot 2 eetlepels) Senchathee in de theepot (of grote Kyusu). Giet 500 tot 1000 ml koud water in de theepot (of grote Kyusu) en bewaar deze 3 tot 6 uur in de koelkast. Om de smaak van de thee gelijk te maken, schudt u de Kyusu horizontaal voordat u de thee in elk glas giet.

— Iced Matcha

BIO

Biologische theeën

The Green Man | EEva’s Matcha

25,0042,00 Incl. BTW

Matcha thee uit Uji. Proef de gemalen Japanse thee. Deze Uni-Matcha wordt geproduceerd door Shohokuen, een bedrijf dat thee produceert sinds 1645. In 1915 werden ze benoemd tot leverancier van het keizerlijk hof. Een verscheidenheid aan smaken, gemaakt voor perfectie.Deze groene Jade thee met een smaakpallet dat varieert van fruitig vers tot zoet, zal menig matcha liefhebber doen genieten. Ervaar de kunst van Japanse thee in zijn meest verfijnde vorm. Heb je geen blikje? Bekijk ons Japanse Matcha-blikje: Washi Canister

Sen no Rikyu (1522 – 1591) die de Japanse theeceremonie heeft ontwikkeld, heeft helaas geen recept voor Iced Matcha in zijn leer opgenomen.

Maar niet getreurd… wij onthouden u zeker niet deze lekkernij.

Hoe? Koel de Matchakom indien mogelijk van tevoren in de koelkast (niet noodzakelijk).

Zeef de matcha om klontertjes te voorkomen, zodat de smaak en textuur glad en zacht zijn. Giet 2 Chashaku (traditionele bamboelepel) of 1 theelepel gezeefde Matcha in de Matchakom. Giet 70 ml water van 0°C in de Matcha-kom en klop met de Chasen (bamboe garde) tot de thee schuimig wordt.

Matcha wordt schuimig wanneer het wordt gemengd met koud water van 0°C of heet water van 80°C.

Iced Matcha kan ook geserveerd met melk en suiker als gekoelde Matcha au Lait.

— Iced Houjicha

BIO

Biologische theeën

Roast | Hojicha

13,5070,00 Incl. BTW

Hojicha op basis van Bancha (geroosterde Japanse groene thee)

Hojicha is een bruin gekleurde, geroosterde groene thee met een milde rokerige smaak. De basis van deze gerookte thee is een Bancha.

Iced Houjicha wordt gemaakt van geroosterde groene thee (geroosterde Bancha).

Dit is een traditioneel recept van bij de theeboeren. Eerst kookten ze water en thee in een ketel. Daarna koelden ze de ketel thee af in een nabijgelegen beekje door deze onder te dompelen.

In feite genoot bijna iedereen in Japan, dus niet alleen de boeren, van deze traditionele Iced Houjicha.

Houjicha bevat nauwelijks cafeïne, maar het bevat wel de nuttige flavonoïden. Houjicha is ook een betaalbare thee voor dagelijks gebruik.

Er zijn twee manieren om Iced Houjicha te maken. We raden je aan om het recept van de traditionele Japanse boer tenminste één keer te proberen!

(1) Recept van de traditionele Japanse boer

Hoe? Kook water in een grote ketel (ongeveer 2 liter). Giet 1/2 kopje Houjicha-theeblaadjes in de ketel en kook deze gedurende 2 minuten. Koel de thee na in de koelkast.

(2) Brouwen met behulp van Kyusu (theepot)

Hoe? Doe 7 tot 8 g (3 eetlepels) Houjicha-theeblaadjes in de Kyusu of theepot. Giet 200 ml water op kooktemperatuur in de Kyusu/theepot. Wacht 1 minuut. De thee mag vrij sterk brouwen omdat de smaak later in het ontdooide ijs verzwakt.

Giet thee uit de Kyusu/theepot in elk glas gevuld met stukjes ijs om de thee snel te koelen. Giet afwisselend beetje bij beetje zodat de hoeveelheid en smaak van de thee in elk glas gelijk is.

— Iced Genmaicha

Iced Genmaicha heeft de rijke, nootachtige aroma van geroosterde gepofte rijst en de verfrissende smaak van Sencha.

De uitgebalanceerde smaak van Iced Genmaicha zal je zeker niet onberoerd laten. Wij kunnen deze heerlijke drank brouwen op twee manieren:

(1) Brouwen met heet water en snel afkoelen over ijs.

Deze brouwmethode zorgt voor een sterke, verfrissende smaak door de samentrekkende aroma door het brouwen met koud water. Deze methode is ook ideaal voor diegenen die willen genieten van de gezonde voordelen van flavonoïden in de Sencha.

Het knetterende “Pachi Pachi” klinkt wanneer hete thee over ijs wordt gegoten en zorgt voor een afkoelende en ontspannen sfeer in de zomer.

Hoe? Doe 7 tot 8 g (1,5 eetlepels) Genmaicha in de Kyusu (of theepot). Giet 200 ml water van 80° in de Kyusu/theepot. Wacht 2 tot 3 minuten. Je moet de thee vrij sterk brouwen omdat het ontdooide ijs de smaak verzwakt. Giet thee uit de Kyusu/theepot in elk glas gevuld met stukjes ijs om de thee snel te koelen. Giet afwisselend beetje bij beetje zodat de hoeveelheid en smaak van de thee in elk glas gelijk is.

(2) Brouwen door koud water.

U kunt genieten van de zachte en zachte smaak van Genmaicha zonder de bittere tonen omdat de cafeïne niet wordt geëxtraheerd in het koude water.

De smaak is milder dan thee die in heet water wordt gebrouwen en vervolgens op ijs wordt gekoeld.

Hoe? Doe 7 tot 10 g (1,5 tot 2 eetlepels) Genmaicha in de theepot (of grote Kyusu). Giet 500 tot 1000 ml koud water in de theepot (of grote Kyusu) en bewaar deze 2 tot 6 uur in de koelkast. Om de smaak van de thee gelijk te maken, schudt u de Kyusu/theepot horizontaal voordat u de thee in elk glas overgiet.