Groene thee

Wat is groene thee?

Voor vele mensen, die nog maar net thee ontdekken, is het vaak daarom nog meer een verrassing dat zowel de groene als de zwarte thee afkomstig is van één en dezelfde plant, namelijk de Camellia sinensis.

Bepalend voor groene thee is het de manier waaròp de theebladeren worden geproduceerd en verwerkt en dat groene thee ‘groen’ wordt genoemd en zwarte thee ‘zwart’.

Groene theeplant variëteiten

Het komt er op neer dat er uiteindelijk slechts twee rassen van de theeplant Camellia sinensis bestaat die we gebruiken om de thee te maken die we drinken, namelijk:

Camelia Sinensis SINENSIS:
De uit China komende theeplant heeft een kleiner blad en wordt gebruikt om groene en witte thee te maken. Hij is geëvolueerd naar een struik die groeit in zonnige gebieden met een droger, koeler klimaat. Als gevolg hiervan heeft de plant een hoge tolerantie voor koude en bloeit in bergachtige gebieden.

Camelia Sinensis ASSAMICA:
Deze plant met zijn groter blad is ontdekt in de Assamstreek van India en wordt gebruikt om sterke zwarte thee te produceren. Deze bladeren groeien goed in warme, vochtige klimaten en is zeer productief in subtropische bossen.

Er zijn honderden cultivars en hybride planten die in de loop der tijd uit deze rassen van Camellia sinensis zijn ontstaan. Maar technisch kan elk type thee gemaakt worden uit de bladeren van een Camellia sinensis plant.

Bewerking van groene thee

Voor groene thee worden de theebladeren geoogst uit de Camellia sinensis-plant.

Verwerkingsproces:

  1. De versgeplukte theebladeren worden snel verwarmd door te vuren in een pan of te stomen.
  2. Daarna worden de theebladeren gedroogd (dit gebeurt ondere ander in hete luchtovens) om te voorkomen dat er te veel oxidatie optreedt. Bij te veel oxidatie worden de groene bladeren bruin en verandert de frisse smaak van de vers geplukte thee.
  3. Verwerking groene thee: Stomen of Roosteren → Koelen → 1e Rolling → 1e Drogen (110 ° C / 70 ° C) → Finaal Rollen → Einddrogen (120 ° C / 80 ° C)

Een gebrouwen groene thee is typisch groen, geel of lichtbruin van kleur. Het smaakprofiel kan variëren van grasachtig en geroosterd (=in de pan gebakken) tot vegetaal, zoet en zeewierachtig indien gestoomd. Dit laatste zien we vooral bij de groene Japanse thee, waar deze bewerking typisch is.

Groene thee oorsprong

Terwijl alle groene thee afkomstig is van dezelfde plant, kan het land van herkomst en teelt nogal verschillen. Zo zien we dat er op vandaag toch wereldwijd verschillende soorten groene thee worden geteeld en geproduceerd. Denk aan China, Japan, India, Sri Lanka, Taiwan, Bangladesh, Nieuw-Zeeland, Hawaii en zelfs Zuid-Carolina.

Desalniettemin vindt groene thee zijn werkelijke oorsprong in China. Er wordt gezegd dat het woord ‘thee’ in China alleen betrekking heeft op de groene thee en niet op de algemene verwijzing naar thee zoals in het Westen. De provincie Yunnan in China wordt beschouwd als de oorspronkelijke thuis van de plant Camellia sinensis. Eigenlijk zijn 260 van de ongeveer 380 soorten thee van de wereld te vinden in Yunnan. Ook wij hebben een heerlijke thee uit een 2000 oud theeveld in Yunnan. Namelijk onze Jazz!

Populaire legende

Een populaire legende suggereert dat Shennong, Keizer van China en de uitvinder van Chinese geneeskunde, omstreeks 2737VC thee als drank ontdekte. Het gebeurde toen verse theebladen uit een nabijgelegen theeboom in zijn kopje gekookt water vielen.

Alsook de boeddhisten in 500 voor Christus en de daaropvolgende eeuwen zorgden voor de ontdekking van thee. Boeddhisten zouden tussen India en China reizen om hun religie, cultuur en ritueel van thee te verspreiden. Boeddhistische monniken laten thee groeien en produceren zoals hun katholieke collega’s in Europese kloosters dat doen met druiven om wijn te produceren. De monniken ontwikkelen de gewoonte om thee te drinken voor geestelijke verfrissing en te helpen in hun meditatie. Thee als vervanging voor alcohol ontwikkelde zich tot sociale en spirituele ontmoetingen die zich verspreiden over China.

Groene thee wordt rond 1190 in Japan zeer populair. Een zenpriester keert terug uit boeddhistische kloosters met theezaad en de plant. Een jonge priester, Eisai genaamd, gebruikt zijn ervaring om thee te laten groeien. Hij populariseert thee als ritueel om te mediteren in zijn eigen gemeenschap van boeddhistische monniken. Uiteindelijk zal het gebruik van thee drinken zich in de rest van Japan verspreiden. Tot op heden zijn China en Japan de top van groene thee producerende en exporterende landen ter wereld.

Soorten groene thee:

Zoals u ongetwijfeld al hebt gezien of geproefd, zijn niet alle groene theeën hetzelfde. Hoewel ze allemaal afkomstig zijn van dezelfde plantensoort. Er zijn namelijk een aantal factoren die de bepalen of we over een groene thee spreken of niet. Hieronder een opsomming van deze factoren:

Het hangt niet alleen af ​​van de verwerkingsmethode die de theeproducenten gebruiken, maar ook op de teeltpraktijk die de theelbouwers gebruiken. Onderstaande bemerkingen moet men hierbij maken:

  • Hoe laat op het jaar wordt de thee geplukt? Dus in welk seizoen?
  • Hoe wordt de plant gesnoeid?
  • Welke delen van de theeplant worden geplukt?
  • Worden de planten met chemicaliën behandeld of worden ze biologisch geteeld?
  • Welke vorm van warmte wordt aangebracht op de theebladeren om oxidatie te stoppen?
  • Hoe zijn de thee bladeren gevormd?
  • Zijn ze gerold en gedroogd of zijn de bladeren helemaal of in kleinere stukken gesneden?

De definitieve smaak van een thee hangt ook af van de ‘terroir’ of de omgeving waarin de thee groeit. Is het koel en bergachtig of warm en tropisch? Leven de theeplanten tussen kalksteen en dennenbomen of eerder zand en zeewier? Leven de theeplanten in de buurt van andere gewassen (zoals rozenstruiken, koffieplanten of druivenstokken) die hun smaak beïnvloeden?

De populairste en meest geconsumeerde soorten groene thee komen van China en Japan. Groene thee uit China en Japan hebben een verschillend smaakprofiel op basis van waar en hoe ze worden geteeld, maar het meest onderscheiden ze zich op productie, panverwarmd in China en gestoomd in Japan. Andere landen die groene thee produceren, nemen de typische productie van China of Japan over.

Chinese Groene Thee | pan gevuurd
De Chinese stijl het produceren van groene thee wordt gekenmerkt door het vuren in een pan, waar theebladeren worden verwarmd in een mand, pan of gemachaniseerde roterende trommel om het oxidatieproces te stoppen.

Chinese groene thee kan meer dan één keer worden gevuurd tijdens de verwerking, afhankelijk van de stijl van de thee die wordt geproduceerd. Dit vuurwokken kan plaatsvinden in rieten manden, stalen wokvormige pannen, metalen trommels of andere containers over houtskool, gasvlam, elektrische hitte of hete lucht, afhankelijk van het gewenste gewenste smaakuitkomst.

De smaak kan sterk veranderd worden, afhankelijk van het aantal en soort afvuren, maar over het algemeen neemt een pan-ontslagen Chinese groene thee een geelgroen of donkergroene kleur aan en geven een grasachtige, aardse, geroosterde smaak mee.

populaire pan-gevuurde Chinese groene thees heten:

Dragonwell:
Een soepele, platte, zwaardvormige uitstraling en pan-gefrituurde toasty smaak geven deze thee zijn karakteristieke look en smaak. Geen andere groene theeproducerende regio is in staat om te dupliceren. Het wordt beschouwd als een klassieke pan-afgedankte Chinese groene thee.

Gunpowder:
Afgevuurd in geperforeerde metalen trommel die de bladeren omzoomt in een acht patroon figuur. Gunpowder komt aan de naam door de pelletvormige vorm van het afgewerkte blad.

Japanse Groene Thee (Gestoomd)
De Japanse stijl van groene thee wordt gekenmerkt door stomen waar theebladeren kort worden behandeld met stoomhitte binnen het uur van plukken om het oxidatieproces te stoppen om de rijke groene kleur te bekomen van zowel het theeblad als de uiteindelijke gebrouwen thee.

Het stoomproces creëert een uniek smaakprofiel dat kan worden omschreven als zoet, vegetaal of zeewierachtig. Sommige Japanse groene thee kunnen ook in de schaduw worden gekweekt tijdens de teelt of geroosterd tijdens de verwerking, beiden om een aanvullende smaak te creëren.

EEva’s populaire groene theesoorten zijn:

Groene thee proeven

Zoals we hebben aangetoond, kan groene thee uit verschillende delen van de wereld worden gehaald en verwerkt met verschillende methoden. Dus hoe de groene thee die je brouwt proeft, hangt af van vele factoren, waaronder waar hij is gegroeid en hoe deze is verwerkt en zelfs hoe je hem brouwt.

Er zijn echter enkele gemeenschappelijke eigenschappen die het algemene smaakprofiel van de groene thee bepalen: vegetarisch, grasachtig, aards, zoet, boterachtig, nootachtig, toasty, zeewierachtig, bouillonachtig, weelderig, kruidachtig.

Cafeïne in groene thee

Groene thee is algemeen bekend om een lager cafeïnegehalte per kop te hebben dan zwarte thee en en tegelijkertijd dus ook een veel lager cafeïnegehalte dan koffie. Net als alle dranken die uit caffeinated planten worden gekweekt, is een specifiek niveau cafeïne per kop groene thee daarom moeilijk te definiëren. Het is afhankelijk is van het soort groene thee, evenals hoe het wordt verwerkt en bereid.

Vergelijking Caffëinegehalte:

  • Groene thee 24 tot 40 mg cafeïne
  • Zwarte thee 14 tot 61 mg cafeïne
  • Koffie 95 tot 200 mg cafeïne

Volgens “Journal of Food Science” ligt het caffeine gehalte voor commerciële merken van groene thee (in een beker van 240ml) tussen de 11 mg tot 47 mg. Andere bronnen spreken zelfs tot 60 mg per gebrouwen kop.

Als u op zoek bent naar een laag cafeïnegehalte in uw groene thee, lees de verpakking zorgvuldig of vraag het aan uw thee leverancier.

Kopen en bewaren van groene thee

Terwijl thee nooit echt ‘slecht’ wordt, kan het wel verouderen. En als de thee oud is (muffe smaak), is het niet zo leuk meer om deze te slurpen. Mensen die beweren dat ze niet van groene thee houden, omwille van de smaak, hebben waarschijnlijk een oude muffe groene thee.

Om ervoor te zorgen dat u een thee krijgt die u nodig heeft, kan u thee kopen van een gerenommeerd bedrijf die u kan vertellen hoe de thee is verwerkt en wanneer de thee verpakt is. En vraag instructies aan uw theeleverancier over hoe u die bepaalde thee het best kan brouwen.

Aangezien groene thee minder geoxideerd is dan de zwarte thee, is het technisch een frisse en delicate thee die dus het best sneller worden geconsumeerd voor een maximale smaak. Groene thee wordt beter binnen de zes tot twaalf maanden na aankoop opgedronken. Ook moet u uw thee op een koele, donkere plaats bewaren, weg van licht, zuurstof, vocht en sterk geurende producten zoals koffie of specerijen.

Voorbereiding voor het zetten van groene thee

Afhankelijk van de variëteit en type thee dat u wilt brouwen, kan elk type verschillende zettemperaturen en tijdinstructies hebben. Op de etiketten van onze theeën staan deze instructies altijd duidelijk weergegeven.

Hieronder volgen zijn een paar algemene tips voor het brouwen van de thee:

Water
We adviseren om steeds vers, puur, koud en gefilterd water te gebruiken.

Temperatuur
Groene thee wordt veelal gebrouwen in korte infusies op ongeveer 60 tot 80 graden.

Opletten geblazen met de temperatuur. Verbrand uw thee niet! Want als de thee té warm is, vooral voor groene thee, zal uw thee sneller meer bitterheid en een samentrekkend gevoel geven.

Als u geen waterkoker heeft met temperatuurregeling, laat u uw kokend water rusten voordat u het over uw groene thee giet.

Hoeveelheid
Ofschoon het afhangt van de thee zelf is het gebruik van ongeveer 2 gram losse blaadje per 240ml water een veilige keuze. Als er op het etiket van het theepakket specifieke aanbevelingen staan voor het trekken, gebruik deze.Bedek je trekkende thee om alle hitte in de tas/kan te houden.

Trektijd
Groene thee heeft een gemiddelde trektijd van ongeveer 30 tot 60 seconden voor een vroege oogst (jonge thee / delicate thee). In tegenstelling tot de meer robuuste thee (bij een regelmatige oogst) mag deze thee toch tot 2 – 3 minuten trekken.

Opmerkelijkerwijs kan hoogwaardige losse theeblaadjes meerdere keren getrokken worden.

Melk of geen melk?
Misschien behoor je tot een groep theedrinkers die bij gewoonte melk en/of suiker (of ander zoetstof) aan hun groene thee? Dit is oke als u dit wenst. Maar hou er rekening mee dat enerzijds de smaak van groene thee, veel meer dan andere theeën, over het algemeen vrij licht is van smaak en u deze wegneemt met melk en/of suiker. Anderzijds voegt u ook extra calorieën toe en verliest u ook het gezondheidseffect, dat groene thee met zich meebrengt.