Wat is gele thee?

Ik weet wat je denkt, is er een gele thee?

Deze thee is weinig bekend en wordt vaak vergeten, vooral op onze westerse markt.

Gele thee wordt voornamelijk gemaakt in de provincies Anhui, Sichuan en Hunan in China. Niemand weet precies precies wanneer het voor het eerst werd geproduceerd. Naarmate de theewereld verandert en groeit, werden de verwerkingstechnieken ook gedeeld en gekopieerd.

Omdat de productie ervan moeilijk en tijdsintensief is, wordt deze thee voornamelijk geconsumeerd door de lokale bevolking. Omdat de vraag naar gemakkelijk te maken groene thee bij ons is toegenomen, hebben velen de productie van gele thee verlaten ten voordele van de groen thee. Daardoor de kennis van het theebewerkingsproces verloren gegaan in China. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig theemeesters in leven met de vaardigheden om gele thee te maken.

Bewerking van gele thee

Net als witte thee is deze thee licht geoxideerd. Na het plukken worden de bladeren verdord en worden ze gefixeerd, ook wel “kill green” genoemd, om de enzymen die verantwoordelijk zijn voor oxidatie te stoppen. Dit gebeurt meestal door ze in een pan te bakken. Tot nu toe lijken de verwerkingsmethoden sterk op die van groene thee.

Na het bakken van bladeren die voorbestemd zijn om gele thee te worden, worden ze ingepakt in materiaal, meestal papier of doek. Hierdoor kunnen ze afkoelen in temperatuur en zeer langzaam oxideren. Het proces wordt verschillende keren herhaald waarbij de bladeren tussendoor worden gedroogd om overtollig vocht te verwijderen. Het kan meer dan drie dagen duren om een ​​enkele partij thee af te maken.

We spreken hier ook over het zweten van de thee. Vroeger werd hier ook de techniek gebruikt om gele thee te laten “zweten” tussen huiden van dieren.

Soorten gele thee

Jun Shan Yhin Zhen is de opvallend donkerdere gele theefamilie van Silver Needle. Het wordt gekweekt op de met mist bedekte berg van zijn naamgenoot Jun Shan Island in de provincie Hunan.

Meng Ding Huang Ya: ook genoemd naar de plaats waar het is verbouwd, wordt Meng Ding Huang Ya geproduceerd in de provincie Sichuan. Het bestaat uitsluitend uit zachte toppen met een iets afgeplatte en groenere uitstraling.

Huo Shan Huang Ya: deze gele thee komt uit de provincie Anhui. De plukstandaard bestaat uit één knop of één knop en twee bladeren. Het lijkt erg veel op en wordt vaak verward met Huang Shan Mao Feng, een groene thee die in de buurt wordt geproduceerd.

EEva’s populaire gele theesoorten zijn:

9,5051,50 Incl. BTW

Gele thee.

Een zeldzame thee met een unieke smaak. Grijsbruin blad met lange gouden tips. De theebladeren ondergaan een extra stap die Chinezen "Men Huang" noemen. De blaadjes worden licht en langzaam gestoomd voordat ze onder een vochtige doek worden gelegd. De theeblaadjes beginnen dan te "zweten" of te smoren.

 

Gele thee proeven

De lichte oxidatie die plaatsvindt bij de verwerking van de thee verandert ook de smaak van het kopje dat in onze koppen belandt. Gele thee wordt vaak omschreven als soepeler en minder grasachtig dan groene thee. Het kan een beetje moeilijk zijn om het verschil te begrijpen zonder het zelf te ervaren. Ik beschrijf het vaak als heb ik een meer boterachtige textuur. Deze thee heeft ook een opvallend aroma dat na elke slok blijft hangen.

Voorbereiding voor het zetten van gele thee

Deze thee wordt meestal behandeld als een groene thee als het gaat om het brouwen. Denk aan koeler water, ongeveer 70 °, en een kortere infusietijden.

Zoals ik vaak aanbeveel, is het beter om je bladeren te wegen, omdat theelepels geen exacte maat zijn. Bij het brouwen in Westerse stijl is meestal sprake van steile tijden van ongeveer 2 tot 3 minuten met ongeveer 2 tot 2,5 g blad per 240 ml water.

Gongfu-brouwen vereist een hogere verhouding blad/water. Wij gebruiken gewoonlijk ongeveer 4 tot 6 g per 100 ml met 30-seconden-infusies. Je kunt je echter aanpassen aan je persoonlijke smaak en voorkeuren.

Meer info over de andere soorten theeën