Is thee de nieuwe wijn?

Een vergelijk.

Bent u een liefhebber van wijn?
Thee en wijn zijn heel vergelijkbaar. Als je van wijn geniet, dan is er een grote kans dat je net zo goed kan genieten van een kop thee. In dit artikel zal ik je vertellen over 4 aspecten die beiden gemeen hebben.

sociaal drinken.

Hoewel je zeker thee of wijn alleen kunt drinken, is het altijd veel leuker als je het drinkt in gezelschap. Bij ons is wijn erg populair bij het diner en familiebijeenkomsten, terwijl de middag thee (afternoon tea, high tea,…) weer trendy wordt.

Aziaten zien bijvoorbeeld het drinken van thee als centraal onderdeel voor het aangaan van langetermijn relaties . De Japanse theeceremonie geeft het belang van de gasten aan. Als je een zeer dure wijn (of thee) koopt, wil je deze dan niet proberen met iemand anders?

grote verscheidenheid

Er zijn algemeen zes soorten thee (wit, geel, groen, Oolong, zwart & pu’er) terwijl je in wijn rood, wit, rosé en mousserend hebt. Maar dat is nog niet alles. Er zijn verschillende druivensoorten voor wijn; voor thee bestaan er verschillende plantrassen (steeds afgeleid van de Camellia Sinensis). Bovendien resulteert de teelt, verwerking, regio, klimaat,… in een grote verscheidenheid aan theeën, net zoals bij wijn.

terroir

Het klimaat, het bodemtype, de topografie bepalen allemaal samen de streek. Het is vooral een term voor wijn, maar tegenwoordig geldt dit voor veel meer producten. De streek heeft een directe invloed op de kwaliteit (en prijs) van zowel de thee en wijn. De nuances in kleur, smaak en aroma worden sterk beïnvloed door het terroir. Omdat het klimaat niet elk jaar hetzelfde is, varieert de kwaliteit van thee en wijn op verschillende oogsten.

proeverij

Zoals het genieten van goede wijn, is het proeven van kwalitatieve thee een waar genot.

Theeblad. Met het bekijken van de theebladeren begint de reis. Zijn de bladeren gedraaid, gerold of een natuurlijk, plat blad.

Aroma. Snuif de geur van de bladeren op voordat er thee van wordt gezet. Ruiken ze grasachtig, gerookt of meer zoet? Na eenmaal gezet te zijn, inhaleer het aroma en geniet van de geur. Spreekt de geur je aan en doet het je smaakpapillen tintelen? Is het citrusachtig, bloemig, geroosterd of toch eerder fruitig?.

Aftreksel. De kleur van het aftreksel kan enorm variëren. Bekijk de samenhang van de kleur en hoe de kleur zich verhoudt tot de witte theekop. Diepte in kleur betekent de juiste trektijd.

Smaak. Na licht gekoeld te hebben, slurp de thee om er zeker van te zijn dat de volledige smaak zich over de tong verspreidt. Is het een zachte thee? Laat de thee een blijvende en memorabele smaak achter of vliegt het uiteen na slikken? Let op de eigenschappen van de smaak – is het moutachtig of plantaardig? Hoe de thee in de mond voelt is ook belangrijk. Kwalitatieve thee is levendig. In plaats van een platte smaak, refereert een levendige smaak naar de astringente of droge smaak van de thee. Deze astringentie is een belangrijk aspect van thee, wat het een verfrissend gevoel geeft.

Ik denk dat het niet kiezen is tussen wijn of thee. Bij iedere gelegenheid past wel iets van beide. Alhoewel ik toch eerder thee aanraad bij het ontbijt dan wijn.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: