Van welke plant wordt thee gemaakt?

Voor de bij ons bekende drank thee, zijn vandaag twee planten van groot belang: de Camellia sinensis var sinensis en de Camellia sinensis var assamica. Deze planten uit de orde van de Ericales behoren tot de familie van de Theaceae (Theefamilie) en tot het geslacht Camellia.

Deze planten waren tot nu toe ontelbare keren met elkaar gekruis, zodat men kan aannemen dat de meeste hedendaagse theeplanten uit een hybride van Camellia sinensis en Camellia assamica bestaan, die weliswaar van elkaar verschillen in bouw en bestandsdelen. De voornaamste verschillen zijn terug te vinden in het formaat van de plant. De Camellia Sinensis Sinensis is een struik van 3 tot 4 meter hoog, heeft kleine zachte bladeren, een delicaat aroma en groeit in een gematigd klimaat zelfs met tempraturen onder nul. De Camellia Sinensis Assamica daarentegen kan wel tot 20 meter hoog worden, heeft een breder blad, een sterk aroma en is te vinden in tropische gewassen.

Zowel de zwarte, witte, groene, oolong en pu-erh komen van dezelfde plant. Het is pas in het proces erna dat men spreekt over witte, zwarte of andere thee.

Eva.

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: